Zdravo prehranjevanje

Pomembno je zaužiti dovolj sveže zelenjave ter sadja, vendar pri sadju poskušamo biti zmerni, to pomeni zaužijemo eno enoto posameznega sadja na posamezen obrok. Idealno je sadje jesti zjutraj na tešče in ne kot sladico po glavni jedi.

Če je sadje naša malica poleg popijemo 2 dcl vode. Bodimo zmerni, pri posameznih obrokih pazimo, da se ne najemo do konca, vendar jemo počasi, hrano dobro prežvečimo. Največji problem prehranjevanja se skriva v čustvenih travmah, stresu ter premalo popite vode.

Glavni razlog zakaj jesti zelenjavo ter sadje je v tem, da se tukaj skriva zakladnica vitaminov ter mineralov, obenem pa je prisotnih dovolj vlaknin, ki jih naš organizem potrebuje, da se znebi odvečnih strupov. Tako obenem očistimo črevesje.  Pomembno je, da dodajamo različne vire maščob, ki še izboljšajo absorbcijo hranil, med drugim sezam, laneno seme, olivno olje, sončnična semena. Ključ se skriva v kombinaciji živil saj tako telo lažje tvori življenjsko pomembne snovi.

Glede samega vnosa beljakovin je odvisno kakšen je naš življenjski stil. Ni mogoče podati univerzalne smernice koliko beljakovin naj bi človek pojedel, saj je količina odvisna od življenjskega stila ter tudi same oblike vadbe v kolikor gre za športnika-co.

Vsekakor če je naš cilj hujšanje poskusimo poslušati telo, da ne delamo drastičnega upada hranil, obenem pa seveda se moramo zavedati, da je potrebno jesti zmerno.

Vsakodnevno je potrebno svoje telo malce pretegniti, zavrteti sklepe, se razmigati, vsaka oblika gibanja je priporočljiva saj nas ohranja vitalne in prožne obenem pa s tem poskrbimo, da je naš metabolizem aktiven, torej lažje hujšamo ali ohranjamo določeno težo.

Poskusimo omejiti vnos soli ter sladkorja, bodimo pozorni na etikete. Razne sladke pijače nadomestimo s sveže iztisnjenimi sokovi ali navadno vodo. Vnos soli je potrebno zmanjšati saj lahko zadržuje odvečno vodo v telesu, sploh pri ženskah je to velik problem, zaradi celulita.

Jejmo čim bolj raznobarvno hrano, ko pa je naš cilj čiščenje telesa pa posegajmo čim več po živilih zelene barve ter raznovrstnih čajih.

Hvala za pozornost,

Simon Grižon

 

MYPROTEIN

Objavljeno v Nasveti prehrana, novice, Vprašanja in pomoč

Pridruži se gibanju

BREZPLAČNO!

Street workout ni samo trening na prostem, ni samo brezplačna vadba in ni samo igra. Je stil živl…
Stefan Vorotnjakustanovitelj skupine Extreme bars

Facebook

Obisk

Obiskovalci

Strani|Obiskovalci |Unikatni

  • Zadnjih 24 ur: 0
  • Zadnjih 7 dni: 0
  • Zadnjih 30 dni: 0
  • Trenutno online: 0
Myprotein_Logo_v1