Razvoj street fitnesa – Rok Trost

Street fitnes težko imenujemo šport, ker ima šport določena pravila in okvire v katerih se tekmuje, kar pa za street fitnes žal nemoremo reči ker je še vedno veliko nesoglasij in različnih mnenj kako bi se določila pravila za tekmovanja.
Street fitnes, ki smo ga leta nazaj gledali se je razvil v Ameriki in temelji na ponovitvah mišični vzdržljivosti in včasih tudi na maksimalni moči, to se pravi maksimalno število ponovitev, ki jih naredi posameznik z določeno vajo (dvigi na drogu, dipsi, počepi, sklece, muscle upi), kar velja za mišično vzdržljivost, oz. 1 maksimalni dvig/potisk z dodatno obremenitvijo, ki ga posameznik še lahko naredi, z relativno lepo tehniko, kar pa velja za maksimalno moč posameznika.
Ta oblika street fitnesa je bolj primerna za začetnike saj se lahko naučijo pravilnega izvajanja osnovnih vaj in s tem progresivno napredujejo in tudi manj tvegajo poškodbe, če seveda vaje izvajajo ogreti z lepo formo, na začetku takšna vadba ne sme vsebovati težjih gimnastičnih elementov saj bi le te povzročili preveč stresa na telo netreniranega in bi tvegali poškodbo.
Druga oblika street fitnesa izhaja iz Rusije/Ukrajine, ta temelji na bolj statičnih elementih kot na ponovitvah, veliko zajema tudi elemente gimnastike zato bi prej te obliki rekel »ulična gimnastika« kot pa »ulični fitnes« ampak kot vidimo današnja tekmovanja in celo svetovna prvenstva »uličnega fitnesa« bazirajo na tem na žalost.

Glede tekmovanj bi rad izpostavil par stvari:
1. Sam koncept tekmovanja je čist narobe zastavljen s tem bojo še bolj uničili to stvar ki se naj bi ji reklo »street fitnes« u kolikor že ni uničena, take vrste fitnes izhaja iz Amerike in bazira na SETIH IN PONOVITVAH in ne na »psudo-gimnastiki« ker je bila za oči gledalcev veliko bolj atraktivna kot same ponovitve in dejanska vzdržljivost v moči na kateri v osnovi bazira pravi »street fitnes«, posledica tega je svetovni prvak v tej disciplini, ki ima telo 12 letne punčke.

2. Take vrste tekmovanje je napačen zgleda za vse, ki hočejo začeti trenirat vsak otrok bi rad začel delat razne muscle upe, front leverje in podobne zadeve, brez da bi treniral osnovo kot so sklece, počepi, trebušnjaki, dvigi in takoj začel izvajati prvine gimnastike, to je približno tako kot bi začel delat faks in nebi imel osnovne šole ali kot bi gradil hišo brez temeljev.

3. Tekmovanje nima težnostih kategorij logično je da je lažje izvajati razne trike pri 50 kot pri 90 kg, trike pravim zato ker bo zmagal tisti, ki bo izvajal bolj atraktivne zadeve ali »pseudo-gimnastiko« kot pa prave ponovitve, če pa tako gledamo bi pa to spadal pod gimnastično tekmovanje kar pa se nebi dobro izšlo, ker se niti približno ne morejo primerjati z znanjem in tehniko profesionalnih gimnastičarjev.

4. Na teh tekmovanjih ni nikakršnega treninga nog saj jih popolnoma izkučijo ker pač trening nog ni »atraktiven« za gledalce.

Prednosti in slabosti »street fitnesa«
Prednosti:
– Vsi ki imajo voljo in si vzamejo čas lahko delajo take vrste trening, ne rabimo nobene posebne opreme, trening se lahko izvaja na otroških igralih ali drugih pripomočkih.
– Ne potrebujemo denarja, potrebujemo le vodo in mogoče brisačo zato je take vrste trening primeren tudi za tiste, ki si klasičnega fitnesa zaradi finančnih težav ne morejo privoščiti.
– Trening izvajamo na prostem v naravi, kar je dosti bolje kot če bi trenirali v zaprtih in neprezračenih prostorih.
– Zaradi vremenskih pogojov, ki so vedno drugačni za razliko od klasičnega fitnesa kjer vreme ni problem, take vrste aktivnost zahteva veliko mero predanosti in odločnosti saj temperatura niha od -20 stopinj do +35, od snega do toče, dežja in vročine.
Slabosti:
– Trening nog, ki jih samo z klasičnih street fitnesom ne moremo enako razviti kot zgornji del telesa, počepi na lastni teži niso enaki dvigom na lastni teži, noge so že po naravi močnejše in potrebujejo večja bremena kot pa samo počepi in izpadni koraki z lastno težo, če jih hočemo tako stimulirati da bo napredek isti kot pri zgornjem delu telesa.

– Tudi počepi na eni nogi z dodatno obremenitvijo kot jih izvajajo nekateri so primerni le za zelo trenirane, ampak še vedno sem mnenja da je boljše izvajati klasične počepe z večjo težo, ker imamo večjo stabilizacijo če stojimo na obeh nogah pri enonožnih počepih z veliko obremenitvijo in po možnosti še z zmanjšano oporo pa tvegamo poškodbo križnih vezi in uničenju sklepa.

– Še večji problem pri tej obliki fitnesa je pa ta da ljudje ponavadi ne izvajajo tudi treninga na lastni teži za noge ker pač »triki na štangah« zgledajo bolj kul, kot pa preproste vaje za spodnji del telesa.
– Problem vidim tudi v razvitju posteriorne verige pri street fitnesu, to se pravi mišicam na zadnji strani telesa, če večinoma delamo vaje kot so dipsi, sklece so mišice na sprednji strani močnejše zato postane pravilna drža telesa problem ker imamo oslabljene mišice na nasprotni strani.

– Tudi pri fitneserjih je ponavadi problem trening zadnje lože, ponavadi vsi dajejo poudarek na treniranje na napravi za izteg kolena in s tem trenirajo quadriceps, zadnja loža pa ostane nerazvita, ker pa je že po naravi quadriceps močnejši od zadnje lože (ponavadi je razmerje quadriceps 2 : zadnja loža 1), lahko to vodi do še večjega nesorazmerja 3:1 kjer pa se tveganje za poškodbo ( delno ali popolno rupturo zadnje lože) močno poveča. Zato vidimo veliko ljudi, ki si strgajo zadnjo ložo pri različnih šprintih ali skokih.

Rok Trost

Objavljeno v novice

Pridruži se gibanju

BREZPLAČNO!

Street workout je meni najljubša vadba za moč. Daje nam možnost izvajanja veliko različnih eleme…
Luka FujanStreet Workout Vodice

Facebook

Obisk

Obiskovalci

Strani|Obiskovalci |Unikatni

  • Zadnjih 24 ur: 0
  • Zadnjih 7 dni: 0
  • Zadnjih 30 dni: 0
  • Trenutno online: 0
Myprotein_Logo_v1