Prehrana ter ulična vadba

Zdravo,

ker prejemam veliko sporočil od različnih ljudi na temo prehrane za pridobivanje mišične mase, definiranja mišic in podobno, sem sklenil, da napišem članek na to temo. V njem bom poskušal kar se da dobro razjasniti vse pojme, s katerimi se soočajo posamezniki na svoji poti.

V grobem je formula sledeča:

SPREMEMBA TELESNE MASE = VNOS HRANIL (kalorij) – PORABA (gibanje)

Če hočemo rasti, širiti maso, je treba ali povečati vnos hrane ali zmanjšati gibanje. Ker vemo, da je gibanje pogoj za zdravje, se bomo usmerili v povečanje vnosa hranil.

Ok, gremo sedaj na konkreten primer.

Začel si trenirati, se ukvarjati s športom, rad bi pridobil mišično maso, da bi zgledal močnejši. Super, fina usmeritev, vendar vedno je vse stvar ciljev posameznika. Torej, nekaj, kar lahko preberemo na forumu za body building, je lahko v smislu povečanja mišic absolutno super, za napredovanje v drugih športih pa mogoče ne. Če je tvoj cilj napredovati v free style elementih v Street Workoutu, se body building dieta absolutno ne bo obrestovala, ker je mogoče preveč mišic kvečjemu dodatno breme pri izvajanju elementov. Če je tvoj cilj izgledati kot žival ala BEAST MODE, potem je treba nekako tudi jesti v smislu BEAST MODE. Če mislimo, da je težko trenirati vsak dan po več ur skupaj, lahko povem, da je ravno tako težko jesti vsak dan abnormalne količine hrane. Zadeva je izjemno kompleksna, ker je potrebno imeti zelo dobro strukturirano dieto, veliko časa za pripravo hrane, volje ter absolutno tudi denarja, da lahko kupimo vsa potrebna živila. Mislim, da je za dolgoročen uspeh potrebno dati telesu dovolj časa. S tem imamo mogoče malce počasnejši napredek, vendar vseeno napredujemo.

Pri vnosu hrane se vedno obenem pojavlja vprašanje zdravja. Hitro se lahko zgodi, da zakisamo svoje telo, obremenimo svoje organe itd.

Po svojih izkušnjah priporočam vsem čim več zelenjave, kar se tiče dodatkov k prehrani priporočam ječmenovo travo v prahu, pšenično travo v prahu, različne alge (čeprav meni osebno okus ne odgovarja), alfa alfa kalčke v prahu. V Sloveniji so cene zelo visoke, zato sam osebno naročam izdelke iz tujine in sicer na spletni strani MYPROTEIN. S temi živili poskrbimo za zadosten vnos vitaminov ter mineralov, ki v sodobni prehrani primanjkujejo, še posebno v dietah z visokim deležom beljakovin. Zadevo testiram in se počutim vedno boljše.

Drugi primer – jem ogromno, vendar se ne morem nikakor zrediti.

Najprej se usmerite na vaje za moč, kardio je vsekakor potrebno omejiti, če želimo povečati mišično maso. Kardio je lahko dodaten porabnik energije, katero bi mišice potrebovale za svojo rast. Obenem ni potrebno trenirati čisto vsak dan, pavze so priporočljive, te dneve izkoristimo za hrano, prijatelje, šolo, razvoj na drugih področjih.

Drugi možen vzrok se lahko skriva v premalo zaužitih maščobah. Te so zelo dober vir energije, imajo zelo veliko kalorij in kaj hitro lahko dosežemo kalorični presežek, ki je nujni pogoj za mišično rast. Telesu je potrebno zagotoviti dovolj ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vode, spanca, počitka, sonca, svežega zraka.

Če se da, je idealno, da svoje obroke porazdelimo tekom dneva, da je lažja prebava, konstanten vnos energije, dušikova bilanca pozitivna itd. 5 obrokov bi bilo idealno, za vse, ki pa vam je to prvi cilj v življenju, pa lahko tudi 7 obrokov.

Kar se tiče posameznih količin lahko izumljamo višjo matematiko, načeloma je tako, da je zelo priporočljivo poslušati svoje telo. Vsak človek deluje malce drugače, ima drugačen metabolizem, reagira drugače na različne vrste živil.

Teža v smislu kilogramov nam ne pove prav veliko, saj je teža faktor procenta maščob, zgradbe kosti, procenta vode v telesu in še kaj. Najboljši indikator napredka je ogledalo.

Vsekakor lahko dosežemo mišično rast s katero koli hrano, ki jo imamo pri roki, od krompirja, riža do hitre prehrane. Vse je stvar vprašanja notranjega zdravja. V kolikor imamo polno mozoljev, problemov s kožo, izpadanjem las in podobnim, se je potrebno vprašati, kaj je narobe. Absolutno priporočam, da pazite kaj jeste, naj bo hrana čim bolj raznovrstna, bogata, domača.

Če vam telo nekatera živila zavrača po okusu, jih pač ne jejte. V članku sem zadeve opisal zelo na grobo, za povprečnega športnika, rekreativca. V kolikor ima kdo nadpovprečne cilje ali želje, je to seveda stvar osebnega pristopa, ker stvari niso tako zelo enostavne, sploh kadar imamo željo izgledati kot Bruce Lee s 5 % maščobe.

Absolutno je potrebno veliko in še več treninga ter prave prehrane, da ne škodujemo zdravju na dolgi rok.

Ne bom našteval živil, ker so čisto vsa živila vir hranil in so kot taka priporočljiva.

Za morebitna dodatna vprašanja lahko pišete v rubriko VPRAŠANJA IN POMOČ

Hvala za pozornost,

Simon Grižon

MYPROTEIN

 

Objavljeno v Nasveti prehrana, novice, Vprašanja in pomoč

Pridruži se gibanju

BREZPLAČNO!

Street workout je meni najljubša vadba za moč. Daje nam možnost izvajanja veliko različnih eleme…
Luka FujanStreet Workout Vodice

Facebook

Obisk

Obiskovalci

Strani|Obiskovalci |Unikatni

  • Zadnjih 24 ur: 0
  • Zadnjih 7 dni: 0
  • Zadnjih 30 dni: 0
  • Trenutno online: 0
Myprotein_Logo_v1